Koppling med lampor

1. När man kopplar in 1 lampa och ett HW batteri lyser lampan väldigt starkt, det är för att strömmen bara behöver gå igenom 1 lampa och mindre resistans.
2. När man seriekopplar - kopplar in 2 lampor - så lyser inte lamporna lika starkt, dels för att strömmen möter mer resistans. (Se exempel på bilden ovanför)


3. Här är en till serie koppling, strömmen går längst pilarna. - Egentligen så går strömmen från minuspolen till pluspolen, för att det är överskott av elektroner i minuspolen och naturen vill fördela strömmen så då rusar elektronerna från minus till pluspolen. - Om en lampa skulle gå sönder så skulle inte den andra att fortsätta lysa. För att strömmen behöver passera lampan som är sönder.

4. Paralellkoppling. Nu lyser båda lamporna lika starkt. Om en lampa skulle gå sönder nu när vi paralellkopplat så skulle den andra fortsätta lysa. Det är för att strömmen kan då ta den andra vägen och inte bara förbi den lampan som gått sönder. Hemma har man en sånhär koppling, fördelen med det är att då om en lampa går sönder hemma så slocknar inte allt annat, - tur det - och om vi kopplar in 2 lampor i i samma uttag - det finns 2 uttag på väggen - så lyser inte dem mindre utan lyser xakt lika mycket.


Uppgifter

Uppgifter s. 29

1. En atom består av protoner och elektroner. Protonerna är positivt laddade och elektronerna är negativt laddad. En atomkärna består inte bara av protoner, det finns neutroner, men dem har ingen laddning.
2. a) Om ett föremål får överskott av elektroner då blir det negativt laddat.
b) Om ett föremål får underskott av elektroner då blir det positivt laddat.
3. a) Om två föremål med samma laddning kommer nära varandra så kommer dem att stöta iväg varandra.
b) Om två föremål med olika laddning kommer nära varandra så kommer dem att dras mot varandra, föremål med samma laddning = stöter bort varandra, föremål med olika laddning = dras mot varandra.
4. När åskan slår ner är det viktigt att vara skyddad, te.x. sitta i en bil, bien har en speciell plåt som bildar en speciell 'skyddsbur' runtom bilen. Ställen där man inte borde vara är, under träd, ute på vattnet eller ute på någon äng/fotbollsplan.
5. En atom är elektrisk neutral när det finns lika många protoner som elektroner, för den är olikt laddat och det jämnar ut varandra, men bara om det är exakt många elktroner som protoner, om det är en elektron för mycket är det överskott av elektroner.
6. Man ska inte vara på öppet vatten när åskan slår ner, för att om du åker båt så är du den högsta punkten, för du är den kortaste vägen att ta för åskan.
7. En åskledare är en kopparledning som man sätter högts upp på te.x. ett hus, för när åskan slår ner så dras den till högsta punkten (kopparledningen) och kopparledningen leder åskan ner i marken till en kopparplåt.
8. En kam är positivt laddat och ditt hår är negativt laddat. När du kammar dig kan elektronerna flytta sig från håret till kammen, då blir det olika laddat = dras mot varandra.
'hjärnan'. När du drar av dig en tröja, och du hör små sprakande ljud och kanske uppstår det små blixtar, det kan bero på: Gnidnings elektricitet = När du drar av dig te.x. en flis (plast) så när du drar av dig den så hoppar positiv laddning till filisen och då blir det under skott av protoner i håret och då dras dem mot varandra, när man då sliter dem ifrån varandra så uppstår blixtar, om du är i ett mörkt rum kan du kanske se dem.

Uppgifter s. 34

1. a) Ett batteris poler heter plus och minuspol.
b) I minuspolen är det överskott av elektroner, (tvärtom i pluspolen.
2. Spänning mäts i Volt, förkortas V. Ström möts i ampere, förkortas A.
3. En strömbrytare finns i te.x. ett hus, när man har en lampa och trycker på en lampknapp så kopplas strömbrytaren in i kretsen, då har man en sluten strömkrets.
4. Elektrisk ledare är saker som kan leda ström, te.x. metall, koppar och aluminium.
5. a) Silver, koppar och metall är ledare, för det kan leda ström.
b) Isolatorer är saker som inte leder ström, te.x. porslin, gummi och glas.
6. På bilder i böcker och hur man ritar så visas det från pluspolen till minuspolen. Men i verkligheten så går strömmen från minuspolen till pluspolen, för att i minuspolen så är det överskott av elektroner och naturen vill jänma ut elektronerna i både plus- och minuspolen.
7.----------------------->

uppgifter

Vad är spänningen om strömmen är 2 A och resistansen är 6 Ohm = 12 volt
Spänningen är 240 V och resistansen är 30 Ohm. Hur stor ström går det = 8 A
Spänningen är 9V. Strömmen är 0,1 A. Hur stor är resistansen = 90 Ω

Georg Ohm var...

...en man som kom från tysklan, han kom på Ohms lag och mätenheten för resistans eller elektriskt motstånd, ohm, uppkallade efter sig . han föddes den 16 mars 1789 och han dog den 6 juli 1854.

studieuppgifter s.57

130. Ohm
Ω
Hur lång den är hur tjock den är och vilket material den består av.
131. Ifall den ena är kortare eller tjockare än den andra.
132. a) Koppar b) Järn
133. GÖR SENARE PÅ TUX PAINT.
134. Sterömmen kommer att bli mindre och lampan kommer inte lysa lika starkt. Då är spänningen inte så stor. (?)

Kopplingsövningar


Ledningsförmåga hos olika ämnen

Syfte: Vi vill veta vad som leder ström genom att exprementera.

Sax:
Leder ström.
Mitt örhänge: Leder ström.
Hörlur sladd: Leder ström.
Gem: Leder inte ström.
Stearinljus: Leder inte ström.
Andreas dragkedja: Leder ström.
Ljusbehållare: Leder inte ström.
Mobiler: Leder inte ström.
Batteri: Leder ström
Magnet: Leder inte ström.
Dator sladd: Leder ström.

Sammanfattning
Vi skulle testa att ha en lampa med ett batteri med sladdar och sedan koppla olika saker till lampan, te.x. Saxen och när vi kopplade saxen till lampan så lyste lampan. Alltså leder saxen ström.
Slutsats
Metall, koppar och aluminium är saker som oftast leder ström. Glas, gummi, tyg, och stearin är isolatorer.




Ellära

Ström:

För att man ska få elektrisk ström behöver man antingen koppla apparaten till väggutag eller använda batterier. Det beror på hur stor apparaten är. För att få elektrisk ström måste elektronerna kunna 'vandra' genom sladdarna. Elektrisk ström är en ström av elektroner och strömmens styrka är ampere och förkortas A. Vid användning av batterier samlas alla elektroner i batteriets minuspolen och 'vandrar' sedan genom sladdarna till batteriets pluspol.

Spänning:


Elektrisk spänning anges i Volt och förkortas V. Desto högre en spänning är desto större blir strömmen. På elektriska apparater brukar det stå vilken spänning de äe ansedda för. Det kan stå 230 V och det betyder att apparaten ska anslutas i ett väggutag där spänningen är 230 V på runda batterier är spänningen 1,5 v och flata ficklampsbatterier har spänningen 4,5 v.


1,5 volts batteri

Lina och Ellinor

RSS 2.0