läxa 4.3

1. De vanligaste ädelgaser vi använder heter helium, neon, argon och krypton.
2. Ädelgaser är alltid grundämnen, de deltar inte i kemiska rektioner och bildar aldrig kemiska föreningar. Det är därför de kallas ädla.
3. Man använder ädelgaser till, neonskyltar, finns i luftskepp, det kan man använda för att tillverka läkemedel.
4. Helium är en sorts ''skyddgas''. Helium är en säker gas och kan ine brinna, så det är väldigt bra att använda helium.
''hjärnan'' Argon - De kallas ''tröga'' och ''lata'' för att dem inte reagerar med andra ämnen. De som reagerar lätt är iaf ozon te.x den reagerar på det mesta.


läxa 4.2

1. En ozonmolekyl består utav 3 st syreatomer som sitter ihop. Molekylformen är O3.
2. Freoner är en typ av gas som förstör ozonskiktet.
3. När solen skinar på bil avgaser bildas marknära ozon. Det är inte så jättebra.
4. Ozonskiktet för oss är viktigt för att det skyddar oss mot solens farliga strålar. Ozonskiktet är gasen ozon som är högt uppe i luften.
5. Ozonskiktet har blivit tunnare för att vi använder freoner. Det finns i sprayburkar och mer.
6. Ozonbalans - Ozon bildas högt uppe i atsmofären när solen skiner. Då bryter ljuset sönder syremolekyler till fria syreatomer. En fri syreatom kan sedan slå ihop sig med andra och bilda en ozonmmolekyl.
7. Om jag är en uppfinnare och hittat på ett nytt kemiskt ämne bör jag tänka på att det inte innehåller någon sorts freongas, freon skadar ozonet och då blir det farligt för oss människor. Det ska heller inte innehålla bly eller liknande gaser. Bly är farliga förr människor, djur och naturen. Jag bör alltså se till att jag inte använder farliga och giftiga gaser i mina uppfinningar.

ozonmolekyl

läxa 4.1

1. 4 exempel på fyra gaser i luften - Kväve 78 %, Syre 21 %, Ädelgaser 0,93 %, Koldioxid 0,04 %
2. Det finns mest Kväve i luften.
3. Det är 21% syre i luften.
4. Ungefär vid 10 mils höjd tar luften slut.
5. Då är molekylerna längre ifrån varandra.
6. Vi kan ta reda på om en gas är en ren syrgas genom att stoppa ner en glödande trästicka i ren syrgas, då kommer stickan att börja brinna.
7. Molekylformel för kväve: N2 Molekylformel för syre: O2
8. Kvävgas - vi kan använda kvävgas när man vill kväva en brand istället för att spruta in vatten. Syrgas - när man vill få fart på eld är det bra att ha syrgas.
9. För att separera på gaser kyler man ner luften så att den blir flytande, sedan kan man skilja dem genom destillation.
'hjärnan' om luften i världen bestod av 100% syre, då skulle det börja brinna lättare. Då skulle man inte kunna stoppa bränder. Te.x om man grillade korv skulle korven brinna upp helt och man skulle aldrig kunna släcka elden.

koldioxid

syre



RSS 2.0