Testa dig själv kap. 6,3 Fysik

1. När astronauten släpper fjädern och månstenen så har dem ingen vikt på månen, alltsåså kommer båda till marken samtidigt. På månen säger man att det är vakuum , där finns ingen luft så sakerna kan inte krocka med några luftmolekyler.

2. Båda kommer komma till marken samtidigt, varför? Jo, eftersom du kastar stenen så kommer den frammåt, men fortfarande faller den som den andra stenen gör.

3. a) Stenen kommer komma före lövet till marken.
b) Lövet kommer att möta mer luft motstånd än stenen det beror på formen poch vikten på lövet.

4. Det uppkommer av luftmolekylerna i luften när dem krockar med saker då upp kommer luftmotstånd.

5. Alla kommer att komma samtidigt, det är nästan samma sak som uppg, 2.

6.

7.

Simulering av gravitation och krafter

När kloten är som störst och som närmast är kraften som störst och om man drar ifrån dem från varandra börjar kraften minska. Om man har dem så långt bort som möjligt har dem ingen kraft. Och om man minskar kloten och har dem som närmast har dem heller ingen kraft. Om man ökar storleken på ena så mycket som det går har den fortfarande ingen kraft.

Så fungerar friktion

Gramm Newton




100 0,2




200 0,4




300 0,6




400 0,8





















































































Vattenplaning



Det är blött på banan, då är det liten friktion eftersom däcken är väldigt jämt mot banan. Alltså blir det svårare att svänga och att bromsa. Då kör den väldigt fort då ser det ut som att den 'halkar den fram''.

Tyngd, massa och dragningskraft

När man är på jorden och hänger en 250 g kloss på en dynamometer så åker dynamometern ner till 2,5 N. Om man skulle ta upp dynamometern på månen med tyngden på skulle tyngden ändras. Då skulle den väga = MINDRE! För att dragningskraften är mindre på månen än vad den är på jorden. På månen är tyngdkraften en sjättedel av vad den är på jorden!

Tyngdpunkten

När vi hängde upp kartongskivan på gemet och lodet. När lodet var helt stilla ritade vi en linje längst snöret. Sen vände vi på kartongen och gjorde samma sak. Där sträcken möttes där var tyngdpunkten. Då satte vi fingret där och balanserade den.
Jag lärde mig hur man hittade tyngdpunkten!

Tyngd punkt är där som om all tyngd samlas. För att kunna balansera te.x. En bok är det viktigt att man precis håller under tyngdpunkten.

RSS 2.0