Testa dig själv s. 279 Hjärtat

1. artärer och vener är våra blodkärl
2. Kapillärer.
3. De 4 hålrummet i hjärtat heter Höger förmak, höger kammare, Vänster kammare, Vänster förmak
4. Vårt hjärta är en hårt arbetande muskel som aaaaaaldrig kommer att vila. Det 'r därför det ständigt förses med syre och näring av vårt kranskärl i hjärtmuskeln
5. Hjärtat pumpar ut blod till lungorna och sen kommer blodet tillbaka, medans skickar hjärtar ut blod till levern, tunntarmen, njuren och kroppens övriga celler och sedan tillbaka till hjärtat.
6. Den högra halvan av vårt hjärta består av höger förmak och höger kammare, där pumpas det syrefattiga blodet ut till lungorna, den vänstra halvan den består av vänster förmak och vänster kammare, där strömmar det syrerika blodet ut i det stora kretsloppet. Därför fungerar hjärtat som en dubbelpump.
7. För att vi kan få blod från benen till hjärtat har vi klaffar. Det förhindrar blodet att rinna åt fel håll.
8. Blodet passerar alla våra organ i kroppen, organen tar upp vårt blod och ger ifrån sig blod samtidigt.
9.  Om vi står stilla och inte rör benen på jätte länge svimmar vi för att alla våra muskler i benen rör sig inte och det är tack vare musklerna i benen som blodet kommer upp från benen till hjärtat. När vi rör oss hjälper musklerna blodet att pumpa upp.



Testa dig själv s. 110 muskler

1. Våra tre typer av muskler som vi har i kroppen är glattamuskler, skelettmuskler och hjärtmuskel.
2. Vi kan tex. styra armarna med våran egen vilja, vi har vissa muskler vi kan styra helt själva och vissa gör kroppen helt själv. Te.x. hjärtmusklen och de glattamusklerna som sitter i magsäcken och tarmarna.
3. Vi får mjölksyra te.x när vi tränar. Om muskeln då anstränger sig för kraftigt sig för kraftigt hinner inte vårt blod transportera sig dit tillräckligt med syre, då får man mjölksyra.
4. Biceps och triceps sammarbetar i armen. när vi böjer armen drar bicepsen ihop sig, samtidigt slappna tricepsen av, när vi sträcker armen är det tvärt om.
5. Kondition är ett mått på hur länge våra muskler orkar arbeta. Det beror mest på hur mycket syre dem kan ta upp från vårt blod. När vi tränar behöver vi hundra gånger så mycket syre än vi har när vi vilar.
6. Om våra muskler jobbar för hårt och för länge får vi träningsvärk. Speciellt om vi är otränade. Träningsverk beror på att vi har sträckt ut musklernaså mycket att dem små muskelfibrerna skadas. Men om man värmer upp och stretchar innan man börjar träna så hårt motverkar träningsverk.
7. Dem långsamma muskelfibrerna drar ihop sig långsammare än de snabba och dem långsamma drar sig ut långsammare då orkar vi arbeta längre. Te.x. när man springer 60 m så använder man sig mer av snabba muskler.
8.

När vi arbetar med muskeln pumpas det upp syre till den muskeln med blodet, i muskelcellerna har vi druvsocker och dem förbränner vi och då blir det koldioxid... För att vi ska kunna bli bättre på att ta upp syre från blodet behöver vi 'energiverk' det är miokondrier i muskelcellerna. I muskelcellen har vi blodkärl. Vi har nerver som leder till våra muskelceller. När vi tränar så hårt och musklerna hinner inte få syre får vi syrebrist. Det är då mjölksyra bildas. Muskelbunt är en bunt med myofibriller.

Huden- vårt största organ

1. Huden består av 3 lager: Överhud, läderhud och underhud.
2. Vårt fett lagras vanligtvis av underhuden.
3. Det gör inte ont i håret när man klipper håret för att när håret redan växt ut en liten bit så dör cellerna i håret, ingen känsel.
4. Pigmentcellerna skyddar vår hud mot den starka solen. Den gör även att man blir brun när man solar. Fräknar beror på att pigmentet bildas ojämt.
5. Man får rykigare hud lättare.
6. Om vi blir för varma så kontrollerar kroppen det, den börjar svettas. Då kyls kroppen och kyls ner. Blodkärler hjälper också till att reglera vår kroppstemperatur.
7. Manligt melanom är den svåraste formen av hudcancer. Manligt melanom kan utvecklas i våra leverfläckar och födelsemärken.
8. Underhuden: Underhuden förvarar fett, fettet bildar en isolering som stöter bort kyla. Tjocka personer har mer underhud än dem smala. Läderhuden: Läderhuden består av elastiska fibrer. Vi unga han starkare och smidigare läderhud än gamlamänniskor. I läderhuden finns det mycket blodkärl, nerver och känselkroppar. Där finns även svettkötlarna. Överhuden: Överhuden är det yttersta lagret på vår kropp. överhuden är 0,1 mm tjock , Allra längst ut i övrhuden sitter hornlagret, det är ett lager platta och döda celler. hornlagret skyddar mot stötar och gör huden nästan vattentät. även hindrar det bakterier och kemikalier att komma in i kroppen.
9. Våra fingeravtryck är unika.  Det finns 4 olika grundmönster. Det är upphöjningar som kan göra avtryck med. Vi har dem för att tack vare dem får vi bra grepp, fuktat grepp. Svettporerna hjälper oss också att få ett bra grepp.

RSS 2.0